OGIBiz Website

Menu
2855004
Horizontal Image Area
2870265

Υφάδι - Εργαστήρι Παραδοσιακής Φορεσιάς

Το «Υφάδι» γεννήθηκε ως ιδέα την χρονική στιγμή που εγώ και ο σύζυγός μου, Γιάννης, θέλαμε να κάνουμε ένα νέο επαγγελματικό ξεκίνημα.

Η ιδέα της ενασχόλησής μας με την υφαντική γεννήθηκε όταν αποφασίσαμε να ασχοληθούμε επαγγελματικά με κάτι που αγαπάμε πολύ, που είμαστε στενά συνδεδεμένοι  και που υπηρετούμε από τα παιδικά μας χρόνια. Δεν είναι άλλο από την ελληνική μας παράδοση και κατ’ επέκταση  με την κατασκευή παραδοσιακών φορεσιών. Ο συνδυασμός  της αγάπης για την παράδοση με την έμφυτη ανάγκη για δημιουργία μας οδήγησαν στο να μελετήσουμε σε βάθος την τέχνη της υφαντικής.

Επενδύσαμε όλες μας τις δυνάμεις, ψυχικές και σωματικές, όπως και το ενδιαφέρον, τη σκέψη και την εσωτερική μας ανάγκη για δημιουργία στην κατασκευή ελληνικών παραδοσιακών φορεσιών με πολλή αγάπη και μεράκι.

Όντας χορευτές από 5 χρονών, σκεφτήκαμε πως υπήρχε πρόσφορο έδαφος προκειμένου να διεισδύσουμε ακόμη περισσότερο στην παράδοση του τόπου μας. Η ενασχόλησή μας και η αγάπη μας για τον μεγάλο κύκλο της παράδοσής μας που περιλαμβάνει χορό, φορεσιά και λαογραφία, μας δώσανε τα κατάλληλα κίνητρα να ξεκινήσουμε το εργαστήρι παραδοσιακής φορεσιάς «Υφάδι» στην Λαμία, καθώς δεν υπήρχε κάτι ανάλογο ως τότε στην πόλη μας. Με σκοπό  την κατασκευή φορεσιών-αντίγραφα που να μην απέχουν (όσο γίνεται) από τα αυθεντικά τόσο στην όψη όσο και στον τρόπο που κατασκευάζονταν, κρίναμε ότι η υφαντική θα ενισχύσει την προσπάθειά μας αυτή κατά ένα μεγάλο ποσοστό , όπως κι έγινε. Αυτό ήταν και ένα μεγάλο εγχείρημα, διότι έπρεπε να κατασκευάσουμε ένα μεγάλο αριθμό παραδοσιακών κοστουμιών- αντιγράφων, ώστε να μπορέσουμε να ανταπεξέλθουμε. Συναντήσαμε πολλά αυθεντικά παραδοσιακά κουστούμια, εκ των οποίων πολλά από αυτά ήταν χειροποίητα υφαντά και κέρδισαν αμέσως τον θαυμασμό μας. Κάποια δε, ήταν τόσο καλοδουλεμένα και τόσο καλά υφασμένα που δεν έμοιαζαν να είναι χειροποίητα. Σ αυτό το σημείο, λοιπόν, γεννήθηκε μέσα μας η ιδέα να ασχοληθούμε ενεργά με την υφαντική και την αντιγραφή χειροποίητων υφαντών της παράδοσής μας, συνειδητοποιώντας ταυτόχρονα τον βαθμό δυσκολίας κατασκευής των αντιγράφων - κοστουμιών.

Με την υιοθέτηση μέσων και τεχνικών που χρησιμοποιούνταν παλιά, όπως οι παραδοσιακοί αργαλειοί, μα και με σύγχρονες μηχανές και τεχνικές, αγγίζουμε το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα ανθεκτικότητας και ραφής των αντιγράφων - παραδοσιακών κουστουμιών, αλλά και όλων των δημιουργιών μας. Έτσι από το 2013 υφαίνουμε στους δικούς μας αργαλιούς κατασκευάζοντας παραδοσιακές φορεσιές και όχι μόνο. Η παραγωγή των υφαντών μας συνδέεται άμεσα με τις ανάγκες και τη ζήτηση των πελατών μας κι έτσι τον τελευταίο καιρό παράλληλα με τα παραδοσιακά, κατασκευάζουμε χειροποίητα υφαντά είδη σπιτιού ,χειροποίητα υφαντά γυναικεία αξεσουάρ όπως τσάντες, εσάρπες και φουλάρια. Γενικώς είμαστε θετικοί σε κάθε νέα πρόκληση κι έτσι έχουμε επιλέξει σε κάθε νέα μας παραγγελία να δημιουργούμε σχέδια σε συνεργασία με τον πελάτη και σύμφωνα με το προσωπικό του γούστο και ύφος.

Το υφαντήριό μας διαθέτει τέσσερις ξύλινους, χειροκίνητους αργαλειούς με διαφορετικό στήσιμο, διότι ο καθένας προορίζεται για διαφορετική χρήση, προσπαθώντας με αυτόν τον τρόπο να έχουμε το επιθυμητό αποτέλεσμα και να μπορούμε να εξυπηρετήσουμε όσο καλύτερα γίνεται τους πελάτες μας. Η μοναδικότητα, η αρτιότητα και η υψηλή αισθητική είναι ορισμένα από τα στοιχεία που χαρακτηρίζουν τις χειροποίητες δημιουργίες μας.

Αυτό που εμείς επιδιώκουμε ως εργαστήρι, είναι να μεταλαμπαδεύσουμε μέσα από τις δημιουργίες μας και την τέχνη της υφαντικής την παράδοση του τόπου μας, τον πολιτισμό μας και τον θησαυρό της ελληνικής μας κληρονομιάς.

 

Footer
2855010

Υφάδι

Εργαστήρι Παραδοσιακής Φορεσιάς

ΜΕΓΑΛΟΥ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ 6
35100 - ΛΑΜΙΑ, ΦΘΙΩΤΙΔΟΣ
Tηλ.:  2231024808
Email: info@ifadi.gr

© 2022 - Υφάδι

Designed by webmoneyhellas

Social Media